U bent nu hier:  Nieuws.Modetips.nl » Nieuwsoverzicht » Nieuws

De geschiedenis van het overhemd - Modenieuws

De geschiedenis van het overhemd - 25-05-2016


Vandaag de dag is het overhemd niet meer weg te denken uit de kledingkast van de man. Het overhemd is niet alleen iets van de laatste paar honderd jaar, maar kent al een lange geschiedenis.

De eerste overhemden

Volgens sommigen moet het overhemd worden beschouwd als één van de eerste vormen van kleding van de mens. De eerste overhemden werden vooral gedragen door arbeiders en pasten niet bij de status van de hogere klasse. In de tijd van de Romeinen werd het hemd meer gedragen als ondergoed, nu juist door mensen van hogere stand.

Middeleeuwen

In de middeleeuwen begon het overhemd meer te lijken op de exemplaren die we nu kennen. In deze periode ontstond bijvoorbeeld het boord en werden de mouwen apart geproduceerd voordat ze aan het lijf genaaid werden. Vanaf toen werd het meer een kledingstuk dat gedragen werd door het volk.

Ontstaan van het moderne overhemd

Pas in het einde van de negentiende eeuw kreeg het overhemd zijn definitieve vorm. Het Britse bedrijf Brown, Davis & Co introduceerde toen het eerste hemd met een knoop en een knoopsgat. Hierdoor hoefden overhemden niet meer over het hoofd aangetrokken te worden. Echt populair werd het overhemd in de volgende paar decennia alleen niet, omdat het een kledingstuk was geworden dat voornamelijk door de adellijke stand werd gedragen. Arbeiders zouden het namelijk veel te gauw vies laten worden. Speciaal hiervoor werden gestreepte overhemden gemaakt, wat ervoor zorgde dat mensen die deze droegen ervan werden verdacht vlekken te camoufleren.

Innovaties

Pas na de Eerste Wereldoorlog werd het moderne overhemd echt populair onder alle lagen van de bevolking. Dit ging gepaard met enkele innovaties. Zo werd de vaste kraag geïntroduceerd, net als het nylon overhemd en de borstzak enkele decennia later.

Strijkvrije overhemden

Tegenwoordig zijn overhemden er in alle soorten, maten, vormen en kleuren. Eén van de belangrijkste en meest tijdbesparende innovaties in de recente geschiedenis van het overhemd is het strijkvrije overhemd. Voor veel mannen is strijken een klus waar ze tegenop kijken, maar door de introductie van overhemden die kreukvrij blijven is het overbodig geworden. Vandaag de dag kunnen mannen kiezen uit talloze winkels die strijkvrije overhemden in alle maten en kleuren aanbieden.


Advertenties