U bent nu hier:  Nieuws.Modetips.nl » Nieuwsoverzicht » Nieuws

Maatconfectie voor heren - Modenieuws

Maatconfectie voor heren - 19-01-2020


Het verschil tussen een maatpak en een confectiepak. De eerste wordt op maat opgemeten, uitgetekend en vervolgens in elkaar gezet. Het confectiepak hangt kant en klaar in het rek. Maar het confectiepak kan aangepast worden. Maatconfectie door bijvoorbeeld het jasje wat langer te maken of de arm hoger in te zetten.

Begrippen

Er zijn verschillende begrippen die gehanteerd worden bij heren kostuums. Een confectiepak wat kant en klaar in het rek hangt, heet Ready to wear. Bij Personal tailoring kan het confectiepak met kleine aanpassingen worden besteld. Made to measure: klant wordt opgemeten en aan de hand daarvan wordt een basis patroon gekozen. Met aanpassingen wordt het patroon op maat gemaakt. Bij couture modelleert de kleermaker een pak op het lichaam van de klant en maakt het pak zelf met de hand dan wel machinaal.

Prijs

Een duur pak zorgt voor draagcomfort en biedt esthetisch genoegen. Overigens hoeft de hoogte van de prijs niet te betekenen dat het duurzamer is. Het dure zit hem in het handwerk, de pasvorm en de mooiere stof. Juist bij kostbare pakken worden de gebruikte stoffen steeds soepeler en dunner. Het Londense Savile Row is samen met Italiaanse kleermakerscentra als Milaan, Rome en Napels nog steeds synoniem met het hoogst bereikbare op maatpakkengebied. Uit deze twee landen komen de beste stoffen. De keuze is een kwestie van smaak.

Pasvorm

Een goed pak moet allereerst goed zitten en moet bij je passen. Elke lichaamsbouw vraagt weer om een andere pasvorm. Een betaalbaar kostuum is onderverdeeld in vier soorten pasvormen; classic fit, tailored fit, slim fit en extra slim fit. Stof, kleur, motief en details, ze hebben allemaal invloed op de manier waarop een pak valt.


Advertenties